Research

Jag ska inom kort berätta hur jag fick kontakt. Först tror jag ändå att vi måste bena ut några trådar, för att redogöra för själva resan dit. Det var nämligen inte en helt rak väg, och vissa av mina misstankar visade sig stämma alltför väl. En jävla härva, minst sagt.

Jag hade ingen riktig struktur för hur jag skulle börja min kartläggning av Stefan Hammarbäck. Sittandes framför datorn blev det ändå så att Internet kändes som ett rätt safe första spår. The hendonmob gav inte mycket för handen, men jag kunde i alla fall konstatera att jag inte hade missat något när det kom till större turneringsdeltaganden. Ni får leva med att det blir lite rapanden av siffror och fakta, men jag vill att vi spikar upp vad vi har så att ni följer med mig ordentligt.

Andra platsen i Swedish Poker Championships, på Reval i Tallinn. En silvermedalj i förbundets SM 2006 gav honom i runda slängar 45 000 euro, eller 60 000 dollar. Sen debuterade han på europatouren i London i september samma år. Därefter hinner han också spela tre EPT-tävlingar till. I tur och ordning Baden, Dublin och Dortmund. I Dublin slog han fransmannen Tavernier i en skoningslös Headsup, om jag inte minns fel. Vann gjorde han i alla fall. I de övriga kom han fyra, trea och femma.

Sen kom som sagt var WPT-finalen, och försvinnandet den 27 april 2007. Trots det en femteplats,  och 346 000 euro. Försvinnandet tonades ju faktiskt ner något då forne världsmästaren Matadoren Mortensen uppnådde en mördande dubbel som både WPT- och WSOP-mästare.

Känner inte ni också att det är nåt som är jävligt snett här? Killen spelar in 1,3 miljoner jävla euro på ett år. Sen kabang! borta. Om man nu ska dra, borde man inte i alla fall spela klart?

Läser en artikel i Cardplayer en kommentar från finnen Wahlroos som kom sjua. "Det är möjligt att han skulle gå på toa, och det är möjligt att jag efterhandskonstruerar, men något i hans blick såg ut som om han inte tänkte komma tillbaka. Han hängde på sig jackan när han lämnade bordet." I samma artikel berättar en anställd på Bellagio att han såg en person som var väldigt lik Hammarbäck lämna casinoentrén ungefär då finalbordet skulle starta.

Dessutom letar jag runt som fan, men det finns inte en rad om någon sponsor. Ingen sajt, inget företag. Nada. Betalades tourspelet och WPT med vinstpengar från SM? Fanns det någon anonym stejkare i bakgrunden? Det känns som om det finns rätt många trådar att dra i redan från början. Och väldigt, väldigt lite skrivet.

Det borde finnas livespelare som stött på Hammarbäck någonstans i landet. Eller någon form av kontakt. Forum, communities, nånting. Just nu finns bara sex framträdanden på stora turneringar, och sex jävla kanonresultat. Vad är det? Det liknar inget annat. Var kommer han över huvud taget ifrån? Hendonmob skriver Stockholm som hemvist, men de har haft fel förr.

Vid den här punkten hade jag inte kommit ett steg längre än rena upprepningar av vad jag redan visste. Det som verkligen påverkade en smula var ett telefonsamtal till Larsson på Pokervärlden. Jag vill också här noga påpeka att jag bandade hela samtalet, med herr redaktörns goda minne. Just på pokerfronten framkom inte så mycket nytt, till exempel verifierade han min teori om avsaknad av såväl sponsorer som satellitspel.

"Nej, jag såg inga sponsormärken nånstans. Över huvud taget kändes han inte som en nätkille. Den här grinderattityden fanns liksom inte. jag träffade ju Hammarbäck några gånger, på SM och på någon EPT. Trevlig men lite kufisk kille. Han ville inte ställa upp på några direkta intervjuer. Sa inte så mycket över huvud taget, varken vid eller utanför bordet. Han höll sig lite för sig själv. Men en jävel på poker. Den bästa svensk jag sett med egna ögon i alla fall. När jag såg honom spela fick jag den där känslan man får av att läsa om forna tiders Stu Ungar."

Larsson hade inte heller några förklaringar på det plötsliga försvinnandet. Han var på plats på WPT-finalen, men reagerade inte på att Hammarbäck var borta förrän själva bordet skulle dras igång. Däremot fick han en liten klocka att ringa i mitt bakhuvud, mot slutet av vårt samtal.

"Hammarbäck fick faktiskt rubriker i media mellan teveframträdandet och pokerkarriären också, om än av klart mer olustig karaktär. Hans dåvarande hustru körde av vägen några år innan SM-deltagandet. Hon kom visst nätt och jämnt undan med livet."

I'll be damned! Det här hade jag missat helt, men det känns som om jag har läst om det här någonstans. Samtidigt hände ju det här flera år innan han dök upp på pokerscenen, men ändå... Dessutom figurerar det ju ingen fru någonstans i historien. Någonstans måste ju tanten ha tagit vägen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0