Några dagar senare

Några dagar efter samtalet med Larsson fick jag ytterligare några pusselbitar. Denna gång i form av två tidningsartiklar som anlände i ett vadderat kuvert. Mer exakt innehöll pakethelvetet en CD-skiva och några utskrifter. Det visade sig att skivan bara innehöll digitala versioner av utskrifterna. Avsändare var min gamle vän Globen, som hade varit med från historiens början, vid bordet på klubben den kvällen då idén om Hammarbäckstoryn föddes. Båda artiklarna var högintressanta och besvarade en del av mina frågor, och åtminstone den ena berörde mig oväntat mycket:

"TV-STJÄRNAS FRU I TRAFIKOLYCKA

En 26-årig kvinna skadades allvarligt när en personbil körde av vägen på riksväg 249 norr om Frövi i Västmanland på tisdagseftermiddagen. Kvinnan var gift med en man som för några år sedan var mycket uppmärksammad i samband med deltagandet i ett underhållningsprogram på tv.


Polisen fick larm om olyckan klockan 16.45.

Kvinnan färdades i bilen, som av någon anledning körde av vägen. Kvinnan kastades ur bilen i kollisionen och ådrog sig allvarliga skador. Enligt vittnen som anlände till olycksplatsen och larmade räddningstjänsten var kvinnan höggravid. Hur det gick för fostret är ännu inte känt. Moderns tillstånd uppges vara kritiskt. Hon vårdas på Universitetssjukhuset i Örebro för frakturer och skallskador.
Morgontidningen 22 februari 2004"

Hon var alltså gravid? En tunn jävla linje mellan familjelycka och tragedi. Den andra artikeln var betydligt nyare.

"VAD HAR HÄNT STEFAN HAMMARBÄCK?

Bellagio, Las Vegas, 27 april 2007. Finalbordet på World Poker Tour är färdigspelat. Spanjoren och exvärldsmästaren Carlos Mortensen är nästan 25 miljoner svenska kronor rikare. På femte plats kom Stefan Hammarbäck från Medingeberg i Sverige. Det som skiljer honom från de andra finalisterna är att han inte spelat en enda hand under finalbordet. En stund innan spelet skulle börja meddelade han att han skulle gå på toaletten. Sedan dess har ingen sett till Stefan.


Medingeberg är en av alla svenska avfolkningsbygder. Placerat i skogarna i Västmanland, nästan vid gränsen till Närke. Några industrier. En folkhögskola. En matvarubutik. En bank eller två. Medingeberg är känt för nästan ingenting. Lasse-Maja gömde sig visst i skogen intill när det begav sig. Carola sägs ha förlovat sig med Runar i prästgår'n. Man har haft en svensk juniormästarinna i bordtennis, och en manlig veteranmästare i detsamma. Möjligen en juniormästare i styrkelyft också.

Här växte Sveriges största namn inom poker, Stefan Hammarbäck, upp. Efter gymnasiet fick han anställning som marknadsassistent på ett mindre företag på orten. 2001 anämldes han av en vän till Tv-programmet Mastermind. Han vann senare tävlingen och en miljon kronor. I en intervju efter segern sade Hammarbäck att han skulle sätta in pengarna på ett pensionskonto. 

Stefan Hammarbäck tog silvermedalj i SM i poker i Tallinn 2006, och satsade efter det på poker på heltid. Det blev fyra placeringar på Europatouren innan deltagandet i World Poker Tour i Las Vegas. Hammarbäck anses av bedömare ha varit en av de största talangerna inom sporten. Polisen i Las Vegas uteslöt inte att ett brott hade begåtts, men sedan försvinnandet för ett år sedan har inte ett enda nytt spår framkommit. Vinstsumman för femteplatsen, nästan en halv miljon dollar, har ännu inte betalats ut. Stefan Hammarbäck har inte dödsförklarats, och har heller inga kända anhöriga.
Söndagsbilagan 15 januari 2008"

 

Silvermedalj? Sport? Tjoflöjt. Den svenska journalistkåren utmärker sig som vanligt med sin briljanta research. Och inga kända anhöriga? Var i helvete tog frun vägen? Det måste ju i alla fall finnas vänner i livet. Förutom texten innehöll artikeln också ett halvdant fotografi på en man i trettioårsåldern sittandes vid ett pokerbord. Cendrefärgat hår, glasögon, jeans och en stickad tröja. Svenne Banan personifierad. Om det inte vore för att han fått en image som Stu Ungars välkammade lillebrorsa, så hade han kunnat vara arketyp för medelsvensson. Artikeln gav mig ett tydligt besked; det var dags att göra ett besök i Medingeberg. 


Kommentarer
Postat av: byling

Kan du skriva snabbare??

Alternativt längre bloggar.



Va fan har hänt killen,min nyfikenhet är väckt,inget tal om den saken :-)

2008-09-22 @ 18:48:37
Postat av: Lill-skägget

Du Flarne, som texten ligger nu så måste man ju scrolla ner och läsa sig uppåt. Känns inte det väldigt "Aftonbladet bevakar Arboga-rättegången"? Hur svårt kan det vara att lägga in den nya texten UNDER de tidigare?



Och ja, den här historien kan bli hur bra som helst!

Do it.

2008-09-22 @ 22:18:37
Postat av: Valterego

Byling: Mjae....jag har nog med jobb att hålla den här takten.



Lill-skägget: Jo. Det är ju det som liksom är poängen med en blogg.

2008-09-22 @ 22:40:36
URL: http://www.valterego.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0